deA | Energiebosjes

Houtpellets geperst van schone houtvezels

100% duurzaam geproduceerde pellets

Milieu-vriendelijke bio-brandstof voor uw houtgestookte CV.

  • Milieuvriendelijk
  • Duurzaam
  • 100% vanuit natuurlijk hout
  • Constante warmte- en/of energiebron

Energiebosjes en houtpellets van ons samen

Stoppen met aardgas en zoeken andere warmtebronnen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn. Anders dan nu, gaan we in de toekomst op verschillende manieren verwarmen. Ook het verwarmen met pelletketels hoort daarbij. Die zijn bijvoorbeeld geschikt in de buitengebieden, als elektrisch verwarmen niet mogelijk is. Pellets zijn CO2-neutraal, tenminste, als het hout duurzaam groeit én uit de buurt komt. Daarom doet onze coöperatie een pilot en onderzoeken we of het mogelijk is pellets te maken van snoeihout uit Apeldoorn en die op de markt te brengen.

Grond in beheer als productiebos

In 2014 hebben we enkele kleinere percelen in Apeldoorn in beheer gekregen. Samen met de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom hebben we energiebosjes ontwikkeld in park Zuidbroek en in de Weteringse Broek. In 2015 is op de percelen geen gras, maar zijn wilgen, elzen en berken aangeplant. In het gebied wordt gewandeld en gefietst. Na circa zes jaar worden de takken gesnoeid en verwerkt tot pellets voor pelletkachels en pelletketels. De stobbes (stronken) groeien weer opnieuw aan.

Houtpellets

Begin 2019 is het eerste energiebosje in het park Zuidbroek (onder de hoogspanningslijn) geoogst. deA heeft in een pilot met hulp van een aantal leden onderzocht of deze eerste oogst in eigen beheer verwerkt kan worden tot houtpellets. Uit de pilot bleek het zelf produceren van houtpellets helaas niet haalbaar en om die reden is dit gestopt. 

Scheelt transport, CO2 en fijnstof

deA werkt graag mee aan een duurzame kringloop van snoeihout dichtbij. Houtpellets zijn pas duurzaam als ze uit de buurt komen en als ze bijvoorbeeld reststromen verwerken. Daarom zetten we ons in voor deze kleine kringloop dichtbij. De pellets worden nu nog in Twente geproduceerd. De productie dichtbij scheelt transportkosten en vervuiling. Verwarmen met pellets levert veel minder fijnstof dan de houtkachel of open haard. Verwarmen met pellets uit de buurt is duurzaam en CO2-neutraal.

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hans Wolf Biomassa

"Met wind en zon gaan we het energieprobleem niet helemaal oplossen. Voor sommige situaties hebben we biomassa nodig om te kunnen verwarmen. Gas is natuurlijk een aflopende zaak en daar moeten vervangers voor komen die CO2-neutraal zijn."