Zon voor Huur groot succes

Zon voor Huur is gestart met het leggen van zonnepanelen bij een complex woningen van woningcorporatie de Woonmensen in Kerschoten. Aan de woningen wordt groot onderhoud gepleegd, waarbij de huurders de mogelijkheid hebben om ook gelijk zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Het zonnepanelen aanbod onder de titel Zon voor Huur wordt gedaan door deA. Al 50 huurders doen inmiddels mee.

Zon voor Huur in Kerschoten
Kerschoten is de wijk waar de gemeente, woningcorporaties en bewoners samen werken aan een energieneutrale wijk (Kerschoten Energie Neutraal). Reden voor deA om met Zon voor huur in Kerschoten te starten.

De Woonmensen voert groot onderhoud uit aan de woningen rond Erasmusstraat en Edisonlaan waarbij de woningen onder andere een nieuw dak krijgen. De huurders krijgen daarbij gelijk de kans om ook direct zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. deA zorgt er via Zon voor Huur voor dat de huurders ook echt van de zonnepanelen profiteren. Naast zelf opgewekte groen stroom leveren de zonnepanelen de huurder ook jaarlijks een financieel voordeel op. Zon voor Huur is mede mogelijk doordat de gemeente Apeldoorn een lening aan deA voor Zon voor Huur heeft verstrekt.

Na een aanvankelijk wat langzame start hebben de afgelopen maand steeds meer huurders voor Zon voor Huur getekend. Op dit moment staat de teller op 50 huurders die meedoen. deA is zeer tevreden over dit resultaat. ‘Het is een nieuw concept en als nu al de helft van het aantal huurders meedoet, is dat veelbelovend’, aldus Michael Boddeke van deA.

Zon voor Huur in het kort
deA heeft in samenwerking met een aantal andere energiecoöperaties in de Stedendriehoek het concept Zon voor Huur ontwikkeld. Met Zon voor Huur krijgen ook huurders de kans om van zonnepanelen te profiteren. Huurders die meedoen krijgen zonnepanelen van deA, die deA ook betaalt. Doordat de huurder een deel van zijn stroom nu zelf opwekt, daalt de energierekening van de huurder. 20% van dit voordeel op de energierekening is voor de huurder en 80% wordt als gebruiksvergoeding aan deA betaald.