deA | Vloerisolatie

Energiebesparen met vloerisolatie

Het isoleren van de begane grond vloer is vaak eenvoudig te realiseren en kan veel comfort opleveren. De temperatuur in de woonkamer is na isolatie van de vloer gelijkmatiger verdeeld en er komt vanuit de kruipruimte nauwelijks nog vocht je huis binnen. En je bespaart energie door het isoleren van de vloer. De kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn om het werk te kunnen uitvoeren.

Laat je de vloer isoleren? Denk er dan aan om meteen de cv-leidingen te isoleren. Dat levert extra energiebesparing op.

Isoleer je huis, samen met deA

in samenwerking met lokale en regionale bedrijven

Er zijn verschillende manieren om de vloer van onderaf te isoleren. Hou een isolatiewaarde aan van Rc=3,5 tot 5 m2K/W. Hoe meer hoe beter.

Isoleren met reflecterende folies: Deze folies reflecteren de warmte vanuit de woning. Hierdoor koelt de vloer niet af en blijft het warmer in de woning. De meeste isolerende folies hebben met lucht gevulde kamers die voor extra isolatie zorgen. Sommige bestaan uit een combinatie van aluminium en plastic. Om de vochtigheid in de kruipruimte te verbeteren wordt ook een dampdichte PE-folie op de bodem aangebracht.

Isoleren met platen of dekens: Hierbij wordt isolatie van minerale wol of piepschuim van onderaf tegen de vloer of tussen een houten balklaag aangebracht. Het is belangrijk de isolatie naadloos aan te laten sluiten. Ook hierbij wordt een bodemfolie aangeraden.

Isoleren met isolatieschuim: PUR-schuim of glaswol vlokken worden van onderaf tegen de vloer gespoten. Deze techniek is vooral geschikt voor betonnen of steenachtige vloeren. Het volledig opsluiten van de natuurlijke houten balken is niet wenselijk. Het is aan te raden om een dikte van minimaal 10 cm isolatie toe te passen.

Overweegt u vloerisolatie, dan is een technische opname door bedrijf of technisch adviseur de volgende stap. Is de kruipruimte goed bereikbaar en hoog genoeg (>50 cm)? Hoe groot is precies het te isoleren oppervlak? Hoeveel leidingwerk is er en in welke staat verkeert het? Ligt er bijvoorbeeld puin of staat er water in de kruipruimte? Ook kijkt hij naar de technische staat van de vloer. Is er bijvoorbeeld sprake van zwamvorming, houtrot of betonrot?
Zo’n opname vormt de basis voor een goede offerte.

Voordat het isolatiebedrijf aan de slag kan, moet de kruipruimte vrij zijn van puin en opslag. Ook moeten alle compartimenten van de kruipruimte bereikbaar zijn. Zo nodig wordt hiervoor een mangat onder een betonnen

fundering gegraven of een gat in een gemetselde fundering gehakt. Voor aanvang van het isolatiewerk wordt meestal een folie op de bodem van de kruipruimte gelegd. Ook het kruipluik krijgt een laag isolatie en het wordt indien mogelijk voorzien van tocht strips. Het is belangrijk dat alle naden en kieren goed gedicht worden anders werkt de vloerisolatie minder goed. Tenslotte wordt alles netjes opgeruimd.

Gratis advies van de energiecoach

persoonlijk advies met stappenplan voor je huis

Hoe kan ik mijn vloer isoleren?

vul de vragen over je woning in

Fabels en Feiten

Antwoord:

Een vloer is na het aanbrengen van isolatie gemiddeld drie graden warmer. Hierdoor is het temperatuurverschil tussen vloer en plafond kleiner en gaat het wooncomfort omhoog. Desondanks zal een stenen vloer koel blijven aanvoelen als u op sokken loopt. Dit komt door de grote warmtegeleiding van stenen vloeren. De warmte wordt aan uw voeten onttrokken en verspreid in de vloer.

Antwoord:

Het isoleren van de vloer verlaagt juist de vochtigheid in de kruipruimte en dat zorgt er weer voor dat het in huis droger wordt. Het is wel belangrijk om al bestaande vochtproblemen zoals optrekkend vocht of lekkages eerst op te lossen en hout-of betonrot te laten herstellen.Door de vloerisolatie kunnen probleem plekken worden ingesloten, waardoor de situatie juist verslechtert, met name in geval van houtrot. Door de vloerisolatie zijn de rotte plekken bovendien niet meer goed bereikbaar voor herstelwerk.

Antwoord:

Bij een te lage kruipruimte kunt u uw vloer inderdaad niet laten isoleren. Bodemisolatie is dan een alternatief. Bij bodemisolatie wordt isolerend materiaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Deze oplossing is minder isolerend dan vloerisolatie bij gelijke dikte.